Receptas / Šimtmečio elis
Informacija
Kiekis:
30 litrų
Efektyvumas:
75 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2018 m. birželio 27 d.
Receptas modifikuotas:
2018 m. liepos 24 d.
Parametrai
OG:
1.053
|
|
FG:
1.014
|
|
ABV:
5.0 %
|
|
IBU:
15
|
|
EBC:
6
|
|
IBU/OG:
0.29
|
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas
|
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
Bazinis salyklas | 3.0 | 7.000 | 100.0 | |
7.000 |
Apyniai
Pavadinimas | AA (%) | Kiekis (g) | Laikas | |
---|---|---|---|---|
Centennial | 9.6 | 20 | 30 | |
Centennial | 9.6 | 30 | 5 | |
50 |
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Fermentis Safale S-04 | 12.0 | 73 |
Pastabos
34 virimui, Šimtmečio elis
8 valandos.
Virta 2018-06-27
Pilstyta 2018-07-20
Pradinis vandens kiekis 22 l
Antroko tekinimas 18 l
Salinta 69 (pilta į 74), pabaiga su xxx. Iki pabaigos nešildyta. 60 min.
Filtruota lėtai
Virta 60 min. Nelabai stipriai, dangtis vidutiniškai atidengtas.
Pradinis OG 13 BRIX (prieš virimą XX)
Galutinis FG 3.6 BRIX
pH prieš virimą xxxxx
pH po virimo 6,97
pH 4.94 po fermentacijos pilstant.
Startas su 24 C iškart dedant į 17 C aplinką, fermentacija prie 17 C, dvi savaites.
Pilstoma į butelius vienai savaitei.
Pilstymas į butelius ir gazavimas 3-4 gr/l.
Mielės 2.10 E
Salyklas 5 E (0,6 E - 1 kg)
Apyniai 3 E
Centennial - jaučiasi spygliuočių kvapas.
Virta 2018-06-27
Pilstyta 2018-07-20
Pradinis vandens kiekis 22 l
Antroko tekinimas 18 l
Salinta 69 (pilta į 74), pabaiga su xxx. Iki pabaigos nešildyta. 60 min.
Filtruota lėtai
Virta 60 min. Nelabai stipriai, dangtis vidutiniškai atidengtas.
Pradinis OG 13 BRIX (prieš virimą XX)
Galutinis FG 3.6 BRIX
pH prieš virimą xxxxx
pH po virimo 6,97
pH 4.94 po fermentacijos pilstant.
Startas su 24 C iškart dedant į 17 C aplinką, fermentacija prie 17 C, dvi savaites.
Pilstoma į butelius vienai savaitei.
Pilstymas į butelius ir gazavimas 3-4 gr/l.
Mielės 2.10 E
Salyklas 5 E (0,6 E - 1 kg)
Apyniai 3 E
domaso
2018 m. Spalio 23 d.Kažkaip "Alaus galerijoje" užkliuvo akis, kad vis matuoji ir fotkini pH, ir visuose tavo aluose jis žiauriai per aukštas... Ar tau alus nesigauna "šiurkštokas", "aitrokas", "nešvaraus kartumo"? Su tokiu pH turėjo pritraukt begalę taninų salinimo metu...
Matau, kad pH matuoji beveik visada po virimo ir po fermentacijos, kas yra visiškai nereikšminga - pH reikšmingiausias yra salinimo metu, ir jis neturi išlipti iš 5.2-5.6 ribų. Šitam aluje matau 7 pH po virimo - reiškia prieš virimą (salinimo metu) buvo greičiausiai kokie 7.1-7.2, o tai yra nežmoniškai per aukštas pH net tamsiausiam alui, o čia šviesus alus :)
Atsiprašau, kad tokių pastabų pažėriau, tiesiog labai nustebau pamatęs, ir norėtųsi, kad alus geras išeitų :)
Ar alus gaunasi skanus? O gal tiesiog pH matuoklis blogai rodo ir seniai kalibruotas? Jei tikrai toks pH, tai pas tave vanduo tikriausiai labai kietas ir šarminis, tą galima būtų pataisyti naudojant rūgštį arba rūgštinį salyklą salinimo metu.
Petrambijus
2018 m. Spalio 28 d.domaso
2018 m. Spalio 28 d.Vadovėlinis ar ne, bet rekomenduojamas pH intervalas paprastai duoda geriausią rezultatą. Bet jei tau gerai ir su 7 pH, tai aišku, kam tada kvaršint galvą.., tiesiog man pasirodė labai per aukštas, tai galvojau pasiūlysiu patarimą...
Ar galiu paklaust - su kokia intencija matuojamas pH jau po vėsinimo ir po fermentacijos?
Petrambijus
2018 m. Spalio 31 d.Zalvarinis
2018 m. Lapkričio 1 d.