Tinklaraštis
Tinklaraščio informacija
Tinklaraščių įrašai
-
Kiek galima išlaikyti namuose padarytą alų?
2025 m. Vasario 14 d. / Apie alųPradedu straipsnių seriją, kuri bus skirta atsakymams į dažnai pradedančiųjų aludarių užduodamus klausimus. Nusibosta įvairiose grupėse atsakinėti į pasikartojančius klausimus, o ir ilgų paklodžių socialiniuose tinkluos … Skaityti toliau →
-
Kombučia: arbata ir cukrus - kas tinka labiausiai?
2025 m. Vasario 11 d. / Apie alųDažnai kombučios entuziastų diskusijose iškyla klausimas, kokią arbatą ir kokį cukrų geriausia naudoti kombučios gamybai? Noras improvizuoti toks stiprus, kad naudojamos įvairios aromatizuotos arbatos, žolelių arbatos, v … Skaityti toliau →
-
Festivalis Žmogšala skelbia vienerių metų pertrauką
2024 m. Lapkričio 27 d. / Apie alųNorėjau rašyti, kad šiais metais Žmogšalos nebus, bet ji turėjo būti tik kitais metais, nors kitais metais jos nebus, bus tik dar kitais metais - visiška painiava. Vienžo, festivalis skelbia vienerių metų pertrauką ir at … Skaityti toliau →
-
Best Brew Challenge konkurso 2024 metų tema: Helles
2024 m. Kovo 25 d. / Apie alųAtėjo pavasaris, o su juo ateina ir aludarių konkursas Best Brew Challenge. Šių metų konkurso tema: šviesusis vokiško stiliaus Helles alus. Labiau šviesiojo būti negali, nes „helles“ vokiškai ir reiškia „šviesus“. Tai so … Skaityti toliau →
-
Namų aludarių konkurso rezultatai festivalyje ŽMOGŠALA-11 (2024 m.)
2024 m. Kovo 2 d. / Apie alųXI-ojo festivalio „Žmogšala“ metu, kuris vyko LITEXPO parodų centre, tradiciškai vyko namų aludarių konkursas. Šiemet konkurse varžėsi 12 komandų su savo sukurtais gėrimais. Rašau komandų, o ne aludarių, nes keletą gėrim … Skaityti toliau →
-
Konkurso „Baltijos puta“ 2024 m. rezultatai
2024 m. Vasario 29 d. / Apie alų2024 m. vasario 24 dieną Palangoje vyko namų aludarių konkursas „Baltijos puta“, kuriame varžosi tik tamsaus alaus rūšys. Man labai patinka organizatorių naudojamas šių alučių pavadinimas - „tamsuoliai“.Šiemet konkursui … Skaityti toliau →
-
Festivalis Žmogšala-11
2024 m. Vasario 5 d. / Apie alųŽiemos alaus festivalis Žmogšala-11 šiais metais vyks vasario 10 d. LITEXPO parodų centre, 2-oje salėje. Festivalio pradžia 12:00, namų aludariai pradeda nuo pat pirmos festivalio minutės – 12:00, tad patartina nevėluoti … Skaityti toliau →
-
Kalendorinės šventės: IPA diena ir Alaus diena
2023 m. Rugpjūčio 3 d. / Apie alųIPA diena švenčiama pirmąjį rugpjūčio ketvirtadienį, šiemet tai rugpjūčio 3 diena.Sveikinimai visiems apyngalviams!Mano sode žydi apyniai.Apie IPA stilių šiemet nerašysiu, nes jau ne vieną kartą rašiau, galite rasti čia> … Skaityti toliau →
-
Skaičiuoklės aludariams
2023 m. Gegužės 30 d. / Apie alųVis sulaukiu klausimų, kaip apskaičiuoti alkoholio kiekį aluje bei kitų klausimų, kuriems atsakyti reikalingos skaičiuoklės. Šiame straipsnelyje rasite keletą pagrindinių skaičiuoklių, naudingų aludariams.Alkoholio skaič … Skaityti toliau →
-
Best Brew Challenge konkurso 2023 metų tema: tamsusis Doppelbock alus
2023 m. Balandžio 18 d. / Apie alųGreitai bėga laikas, atrodo ką tik darėme Altbier'ą, o jau laikas naujam konkursui. Šių metų Best Brew Challenge konkurso tema: tamsusis Doppelbock alus. Tai tamsus, stiprus vokiškas lageras, kuris net ir pačioje Vokieti … Skaityti toliau →
-
Kombučia: antrinė fermentacija - F2
2023 m. Balandžio 7 d. / Apie alųŠiame straipsnelyje papasakosiu, kaip galima daryti kombučios antrinę fermentaciją, dar sutrumpintai vadinamą F2. Rašau „galima“, o ne „reikia“, nes daryti antrinę fermentaciją nėra būtina. Jei jums patinka kombučios sko … Skaityti toliau →
-
Jubiliejinis žiemos alaus festivalis Žmogšala-10
2023 m. Vasario 8 d. / Apie alųJubiliejinis žiemos alaus festivalis Žmogšala-10 šiais metais vyks vasario 11 d. LITEXPO parodų centre, 2-oje salėje. Festivalio pradžia 12:00, namų aludariai pradeda 13:00, tad patartina nevėluoti. Renginio pabaiga 21 v … Skaityti toliau →
-
Paskelbti Best Brew Challenge 2022 m. konkurso rezultatai
2022 m. Rugsėjo 13 d. / Apie alųŠiandien, tiesioginės transliacijos metu iš parodos Drinktec (vykstančios Miunchene), paskelbti Best Brew Challenge 2022 m. konkurso rezultatai.Šių metų konkurso tema - Diuseldorfo tradicinio alaus stilius Altbier. Kaip … Skaityti toliau →
-
Dvi kalendorinės alaus šventės (2022)
2022 m. Rugpjūčio 4 d. / Apie alųSveikinu visus apyngalvius su IPA diena! Ši diena nuo 2011 metų švenčiama pirmąjį rugpjūčio ketvirtadienį, šiemet tai rugpjūčio 4 d. Kitais metais ši diena bus švenčiama rugpjūčio 3 d. Šio įrašo pabaigoje rasite lent … Skaityti toliau →
-
Kombučia: kaip pradėti?
2022 m. Liepos 12 d. / Apie alųNorėdami pradėti daryti kombučią, pradžioje turite gauti kombučios grybą (angl. SCOBY). Grybą galima gauti iš kitų kombučios entuziastų arba užsiauginti iš parduotuvėse parduodamos nepasterizuotos kombučios gėrimo. Kombu … Skaityti toliau →
-
Paskelbti „Aludarių taurės 2022“ nugalėtojai
2022 m. Birželio 6 d. / Apie alųŠeštadienį, birželio 4 d. Vilniuje įvyko baigiamieji namų aludarių konkurso „Aludarių taurė 2022“ renginiai. Šiemet 34 dalyviai pateikė 144 alus, kuriuos vertino 30 teisėjų.Geriausiu konkurso alumi pripažintas Piwo Grodz … Skaityti toliau →
-
Best Brew Challenge 2022 tema: Altbier
2022 m. Kovo 24 d. / Apie alųVokietijos salyklo gamintojų Bestmalz kasmet organizuojamo namų aludarių konkurso Best Brew Challenge virimo diena - jau rytoj!Šio konkurso metu aludariai vienu metu visame pasaulyje užmaišo alų, padarytą kūrinį pristato … Skaityti toliau →
-
Namų aludarių konkurso rezultatai festivalyje ŽMOGŠALA 2022
2022 m. Kovo 4 d. / Apie alųIX-ojo festivalio „Žmogšala“ metu, tradiciškai vyko namų aludarių konkursas. Įdomu tai, kad pirmajame laimėtojų trejetuke - trys IPA stiliaus alūs, o iš viso - 4 alūs. O kaip čia taip: 4 alūs trejetuke? Taip susiklostė, … Skaityti toliau →
-
Namų aludarių konkursas festivalyje ŽMOGŠALA 2022
2022 m. Vasario 15 d. / Apie alųŠiemet po pernykštės virtualizacijos į įprastą formatą sugrįžta žiemos alaus festivalis Žmogšala-9. Jis, kaip ir užpernai, vyks klube „Kablys“ (Kauno g. 5, Vilnius) vasario 19 d., šeštadienį. Pradžia - 12:00.Kartu su fes … Skaityti toliau →
-
Cukraus skaičiavimas alaus užgazavimui (3 dalis): alaus užgazavimo procesas
2022 m. Sausio 11 d. / Apie alųKai jau išsiaiškinome, kaip apskaičiuoti užgazavimo cukraus kiekį, kaip jį pamatuoti, susipažinome su cukraus rūšimis, pasigilinkime šiek tiek į patį alaus užsigazavimo procesą.Gazuojant alų atliekame tris pagrindinius ž … Skaityti toliau →