Receptas / Perkele ⭍ SAHTI
Informacija
Kiekis:
25 litrai
Efektyvumas:
70 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2017 m. liepos 14 d.
Receptas modifikuotas:
2021 m. kovo 28 d.
Parametrai
OG:
1.135
|
|
FG:
1.034
|
|
ABV:
13.3 %
|
|
IBU:
11
|
|
EBC:
43
|
|
IBU/OG:
0.08
|
kartumo nėra, dominuoja salyklas
|
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
Lietuviškas bazinis salyklas | 6.0 | 7.000 | 43.8 | |
Lietuviškas bazinis salyklas | 6.0 | 7.000 | 43.8 | |
Rugių salyklas | 103.5 | 1.000 | 6.3 | |
Rugių salyklas | 103.5 | 1.000 | 6.3 | |
16.000 |
Apyniai
Pavadinimas | AA (%) | Kiekis (g) | Laikas | |
---|---|---|---|---|
Northern Brewer | 9.4 | 30 | 30 | |
Kadagio šakos | 0.0 | 200 | 15 | |
Kadagio uogos | 0.0 | 30 | 10 | |
260 |
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Fermentum Mobile FM53 "Voss Kveik" | 12.0 | 75 |
Pastabos
Rugių salyklas paskrudintas orkaitėje ~30 min prie 180'C.
Salinimo indo apačia išklota kadagių šakomis.
Užmaišymo vanduo kaitinamas kartu su kadagio šakomis. (Antroko tekinimui irgi naudoti "kadaginį" vandenį).
Salinimas: prie 66'C apie 80 min.
Tekinimas 88~90'C vandeniu.
Virimas: 30 min.
Atvėsinti, sudėti mieles ir fermentuoti 30~35'C temperatūroje. Gazavimas ~1.5 vol.
------
Info apie tradicinį Sahti:
Tradiciškai Sahti neverdamas, salinamas išskobtam drebulės raste (suom. Kuurna) išklotam kadagio šakom. Salinimui temperaūra pakeliama naudojant įkaitintus akmenis. Ištekinama, atvėsinama ir užraugiama – neverdama (apyniai nenaudojami ir užraugiama su duonos mielėmis (suomiškom "Hiiva"). 10-20g mielių į 20 litrų alaus. Pilstyt į butelius ir užgazuot irgi nereikėtų - tradiciškai, po fermentacijos reiktų laikyt kuo arčiau 0'C ir suvartot per 2-3 savaites, pageidautina iš tradicinių Haarikka "bokalų" :)
Salinimo indo apačia išklota kadagių šakomis.
Užmaišymo vanduo kaitinamas kartu su kadagio šakomis. (Antroko tekinimui irgi naudoti "kadaginį" vandenį).
Salinimas: prie 66'C apie 80 min.
Tekinimas 88~90'C vandeniu.
Virimas: 30 min.
Atvėsinti, sudėti mieles ir fermentuoti 30~35'C temperatūroje. Gazavimas ~1.5 vol.
------
Info apie tradicinį Sahti:
Tradiciškai Sahti neverdamas, salinamas išskobtam drebulės raste (suom. Kuurna) išklotam kadagio šakom. Salinimui temperaūra pakeliama naudojant įkaitintus akmenis. Ištekinama, atvėsinama ir užraugiama – neverdama (apyniai nenaudojami ir užraugiama su duonos mielėmis (suomiškom "Hiiva"). 10-20g mielių į 20 litrų alaus. Pilstyt į butelius ir užgazuot irgi nereikėtų - tradiciškai, po fermentacijos reiktų laikyt kuo arčiau 0'C ir suvartot per 2-3 savaites, pageidautina iš tradicinių Haarikka "bokalų" :)