Informacija

Kiekis:
25 litrai
Efektyvumas:
70 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2017 m. liepos 14 d.
Receptas modifikuotas:
2021 m. kovo 28 d.

Parametrai

OG:
1.135
FG:
1.034
ABV:
13.3 %
IBU:
11
EBC:
43
IBU/OG:
0.08
kartumo nėra, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Lietuviškas bazinis salyklas 6.0 7.000
Lietuviškas bazinis salyklas 6.0 7.000
Rugių salyklas 103.5 1.000
Rugių salyklas 103.5 1.000
      16.000

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Northern Brewer 9.4 30 30
Kadagio šakos 0.0 200 15
Kadagio uogos 0.0 30 10
      260  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Fermentum Mobile FM53 "Voss Kveik" 12.0 75

Pastabos

Rugių salyklas paskrudintas orkaitėje ~30 min prie 180'C.

Salinimo indo apačia išklota kadagių šakomis.

Užmaišymo vanduo kaitinamas kartu su kadagio šakomis. (Antroko tekinimui irgi naudoti "kadaginį" vandenį).

Salinimas: prie 66'C apie 80 min.

Tekinimas 88~90'C vandeniu.

Virimas: 30 min.

Atvėsinti, sudėti mieles ir fermentuoti 30~35'C temperatūroje. Gazavimas ~1.5 vol.

------

Info apie tradicinį Sahti:

Tradiciškai Sahti neverdamas, salinamas išskobtam drebulės raste (suom. Kuurna) išklotam kadagio šakom. Salinimui temperaūra pakeliama naudojant įkaitintus akmenis. Ištekinama, atvėsinama ir užraugiama – neverdama (apyniai nenaudojami ir užraugiama su duonos mielėmis (suomiškom "Hiiva"). 10-20g mielių į 20 litrų alaus. Pilstyt į butelius ir užgazuot irgi nereikėtų - tradiciškai, po fermentacijos reiktų laikyt kuo arčiau 0'C ir suvartot per 2-3 savaites, pageidautina iš tradicinių Haarikka "bokalų" :)
Prisijungę aludariai